SI  EN

Vina
 Trgatev
 Predelava
 Vina


TRGATEV

Trgatev pri naši hiši poteka po nastopu tehnološke zrelosti. Pred trgatvijo spremljamo kislinski režim in vrednost pH soka grozdnih jagod. Istočasno merimo rast sladkorne stopnje. Grozdje tudi organoleptično pokušamo, da ugotovimo zrelost in skladnost okusov.
Ko je grozdje primerno zrelo, se začne trgatev. Tržemo zjutraj, ko je temperatura nizka in grozdje hladno. Obiramo ročno, večinoma v male zabojčke. Grozdje pride v klet hladno, nepoškodovano in zdravo, saj že med trganjem odstranimo vsako sled napada gnilobe.

PREDELAVA
Grozdje predelamo čim hitreje – hladno in higienično. Grozdne jagode v pnevmatski stiskalnici nežno stisnemo (pod pritiskom do 1,5 bara). Vrenje poteka v naši kleti večinoma s pomočjo avtohtonih kvasovk, deloma tudi s selekcioniranimi kvasnimi celicami – pod nadzorovanimi temperaturnimi pogoji in pod našim budnim očesom.

VINA
Vina iz naše kleti so nadaljevanje zgodbe iz vinograda. Vodilo »Raje manj in boljše« velja tudi za vina. To se še posebno izraža v ekstraktu, katerega vsebnost je za naš vinorodni okoliš visoka. Naša vina so zaradi nežne, dosledne in hitre predelave grozdja zelo sveža, prijetna, sadna, z bogato paleto okusov in predvsem pitna. Zaradi popolnejše zrelosti grozdja in jabolčno-mlečno kislinske fermentacije (biološki razkis), ki poteče spontano takoj po vrenju, je našim vinom težko očitati dolenjsko pregovorno previsoko kislost. Ker med celotno pridelavo in predelavo posvečamo higieni izjemno pozornost, potrebujejo naša vina manj žvepla in so zato bolj zdrava. Glava ostane tudi dan po prebedeni noči lahka in bistra.

Naša vina se lahko kupijo po vsej Sloveniji, dostavljamo pa jih tudi na dom.


na vrh